Keresés ebben a blogban

2014. augusztus 27., szerda

Paleo aranygaluska

Pontosan nem emlékszem, hogy jutott eszembe az aranygaluska, de pár napja amikor kakaós csigát csináltam: http://sminkandcake.blogspot.hu/2014/06/kakaos-csiga.html
jöttem rá hogy a kakaós csiga tészta majdnem olyan mint egy kelt tészta, az útifűmaghéjtól nagyon könnyű lukacsos lesz, ezzel hasonlítva eredeti társára.
Valahogy ez a gondolat motoszkálhatott bennem, amikor eszembe jutott, hogy hoppá akkor így tudok aranygaluskát is készíteni.:)
És sikerült! Eszméletlen finom lett, szerintem még jobb mint az eredeti! A mandulás, kókuszos tésztától még pikáns is.

Hozzávalók:


10 dkg őrölt mandula
5 dkg gesztenyeliszt
5 dkg szezámmagliszt
5 dkg finomra őrölt kókuszreszelék
2 ek tápióka keményítő (elhagyható)
2,5 dkg útifűmaghéj
1 csomag sütőpor
3 g aszkorbinsav
10 dkg kókuszzsír
1,5 dl víz
1 tojás
4 ek édesítő
pici só

10 dkg darált dió a szóráshoz

Sodó:

1l kókusztej
4 tojás sárgája
1 vanilia kikapart belseje
1kk kurkumapor (szép sárga lesz tőle)
édesítő ízlés szerint

Az útifűmaghéjat a vízzel az aszkorbinsavval és a sütőporral összekeverjük. Pár percig várni kell amíg egy zselés masszává nem válik. A többi összetevővel egy lágy tésztát gyúrunk.
Egy fél órát pihentetjük a hűtőben.

Egy tortaformát sütőpapírral kibélelünk, meglocsoljuk zsiradékkal és a tésztából egy evőkanállal galuskákat szaggatunk. Utána a galuskákat egyesével a cukros dióba forgatjuk. Szépen belerakosgatjuk a tortaformába, meglocsoljuk egy kis kókuszzsírral a tetejét és betesszük a sütőbe. 180 fokon 30 percig sütjük.

A sodóhoz a tejet felmelegítjük. A tojást a cukorral, vaníliával és a kurkumával kicsit összekeverjük, és óvatosan  a forró tejbe öntjük. Én úgy szoktam, hogy egy evőkanálnyi forró tejet belecsurgatok a tojásokba és úgy már egy hőfokú lesz. Akkor már lehet vegyíteni őket, nem fog kicsapódni. Egy pár percig kevergetjük amíg be nem sűrűsödik.
Tálalni lehet hidegen és melegen is, ki mit szeret jobban :) Nekem a meleg galuska hideg sodóval jött be. :)










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése