Keresés ebben a blogban

2014. október 26., vasárnap

Hagymás egybesült karaj, zeller-édesburgonya pürével

Évek óta az egyik kedvenc receptem. A mi családunkban hagyomány az egybesült húsok készítése. Gyerekkoromban a nagymamám sokszor készített marha vagy sertésből családi összejöveteleken.
Ez a recept egy kicsit ünnepi hangulatú, viszont az elkészítése nem bonyolult, így akár egy vasárnapi ebédre is kitűnő választás.

Hozzávalók:

1-1,5 kg karaj (ha csontos akkor inkább több)
1 kg hagyma
1 fej foghagyma
10 dkg kolozsvári szalonna
2 ek dijoni mustár
2-3 ek zsír
2 dl száraz fehérbor
fűszerek: só, bors, oregánó, kakkukfű, őrőlt kömény, cayene bors, natúr vega mix


A püréhez:
1 nagy fej zeller
2 db édesburgonya
5 dkg vaj vagy zsír
1 dl kókusztejszín
fél citrom leve
só ízlés szerint



A karajt megmossuk és megspékeljük szalonna és foghagyma darabokkal. A fűszereket egy kis tálban összekeverjük és jól bedörzsöljük vele a húst. Rákenjünk a mustárt és a zsírt. A legjobb ha egész éjszakára, de minimum 4-5 órát hagyjuk pácolódni.
Zsírozzuk ki a tepsit. Az egybesült húsokat a legjobb vas tepsibe sütni. Az enyém egy kacsasütő tepsi még a múlt rendszerből :) de mai napig lehet kapni a hipermarketekben.
Most jön a sírós része, a hagyma pucolás. :) Nem kell túl apróra vágni, mert úgyis jól összefonnyad. A felvágott hagymákra rádobjuk a maradék szalonnát, és ráhelyezzük a húst, meglocsoljuk fehérborral. Betesszük a sütőbe és 200 fokon egy órát sütjük. Én addig nem is locsolgatom. Egy óra  után lejjebb kapcsoljuk a hőfokot 180 fokra és 20 percenként a saját levével locsolgatjuk. Amikor letelt a második óra is levesszük a fedőt és egy negyed órát maximum hőfokon pirítjuk. Kivesszük a sütőből és 20 percet pihentetjük.

A püréhez kockára vágjuk a zellert és az édesburgonyát. Sós vízben puhára főzzük. Leöntjük róla a levet, és a vajjal a citromlével és a kókusztejszínnel pürésítjük.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése